Szentgotthárdi Történelmi Napok története

több napos programkavalkád Szentgotthárdon...

Szentgotthárdi Történelmi Napok

Szentgotthárd városa minden nyáron egy többnapos rendezvénysorozattal, a Szentgotthárdi Történelmi Napok programjaival emlékezik meg az 1664-ben, a város határában lezajlott csatáról, amelyben a keresztény császári csapatok győzelmet arattak a török seregek felett.

Ez a nagyszabású, nyári rendezvény először 2003-ban kapott helyet a város kulturális és sportéletében és az óta is nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében. Az ötlet, hogy egy fesztivál jellegű programmal emlékezzen meg a város a szentgotthárdi csatáról, már évek óta érlelődött, a megvalósulásra azonban a csata 339. évfordulójáig várni kellett.

Az első Szentgotthárdi Történelmi Napok igazi próbatétel volt a szervezők számára, hiszen a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény sikere és folytatása volt a tét. Íjászok és középkori, lovagi ruhába bújt hagyományőrzők látványos hadijátékokkal szórakoztatták a közönséget, valamint haditornászok és zászlóforgatók, korabeli lakoma, színházi előadás, reneszánsz muzsika és fúvós koncert színesítette az eseményt. A fúvószenekari találkozó az óta is állandó és méltán sikeres program, ilyenkor több magyar és határon túli város zenekara szórakoztatja egy egész napon át a zenekedvelő közönséget. A Szentgotthárdi Csata Emlékfutás már ekkor nagyszámú érdeklődőt vonzott, nézőket és a versenyben aktívan részt vevőket egyaránt.

tortenelmi napok

Harci bemutató a szentgotthárdi Várkertben, a Történelmi Napok keretében.

Tagadhatatlan, hogy a rendezvény jól vizsgázott, ám ahhoz, hogy a kezdeti sikereket követően az emberek érdeklődését fenntartsák, a szervezők új köntösbe bújtatták, amelynek célja az volt, regionális szinten is meghatározó, színvonalas kulturális programmá váljon. Üde színfolt volt a korábbi elemek mellett Gotthárd barát alakjának megjelenése és a nevével fémjelzett, a Refektóriumban megtartott korhű lakoma, valamint a szentgotthárdi csata látványos színre vitele a város főterén.

A sport mindig is szerves részét képezte a rendezvénynek, a csatafutás mellett megjelent a nagy népszerűségre szert tevő főtéri homokfoci bajnokság, és a Várkertben megrendezett íjászverseny is. Hasonlóan fontos szerepet kaptak a gyermekprogramok is, kézműves foglalkozások, játszóházak, műsorok várták a legkisebbeket, sőt egyik alkalommal még az udvarhölgy- és apródképzőt is kipróbálhatták.

Mára valódi, színes vásári forgataggá nőtte ki magát ez a néhány nap, a szentgotthárdi csata 350. évfordulója azonban újabb apropót adott arra, hogy további elemekkel gazdagodva vegye kezdetét a jubileumi történelmi kavalkád.

A 12. alkalommal megrendezett Szentgotthárdi Történelmi Napok a nemzetköziség jegyében telt, hiszen több, a csatában részt vett nemzet érkezett a közös ünneplésre. A németországi Walldürn, a szlovéniai Izola, a franciaországi Delle és a törökországi Dilovasi városok küldöttségeinek, valamint az egri néptáncosok, a Lajtha László Néptáncegyüttes közreműködésével különböző kultúrák találkozási pontja lett a város és a rendezvény. A török katonazenekar eddig itt soha nem látott és hallott felvonulással és muzsikával kápráztatta el azokat, akik a szombat reggeli zenés ébresztőre kíváncsiak voltak.

Jelmezes felvonulás, a csata újrajátszása, történelmi élőkép, íjászok és kaszkadőrök bemutatói, hagyományőrző nép játékok, katonai parádé, népművészeti vásár és a szentgotthárdi csatát bemutató kiállítás várta az érdeklődőket. A szentgotthárdi Honismereti Klub által összeállított anyagok mellett a kiállítás egyik legérdekesebb eleme az interaktív csata terepasztal volt.

A jubileumi programokban és a gálaműsorban olyan neves művészek működtek közre, mint többek között Várady Mária színművész, Szilasy Alex zongoraművész, a Sebő zenekar, Jordán Tamás, Trokán Péter és Kiss Mari színművészek, illetve Fenyő Miklós zenész.

Új, ám annál közkedveltebb kísérőprogram volt a „Gasztrocsata”. A belvárosi éttermek a rendezvény ideje alatt egy-egy, a csatában részt vett nemzet vendéglőjévé alakultak át és amellett, hogy elkészítették az adott ország jellegzetes, hagyományos ételeit, külső megjelenésükön is változtattak, hogy a kulináris élmények igazán autentikusak lehessenek.

A Szentgotthárdi Történelmi Napok jubileumi rendezvénysorozata méltóképpen emlékezett meg a 350 évvel korábbi, nagy jelentőségű győzelemről – mindezt számos lakossági visszajelzés is megerősítette. A jövőben is hasonló nemzetközi, kulturális, gasztronómiai, sport és történelmi forgatag és a szentgotthárdiak vendégszeretete várja az ide látogatókat.